Architecture analysis nl

(This page is also available in English)
Voorbeeldanalyse 1: multidimensionale vergelijking eigenschapwaarden (bellendiagram)
Bezig met laden…


Bovenstaande figuur toont de applicaties in het applicatielandschap van Archisurance. De applicaties zijn gerangschikt op businesswaarde (hoe verder naar rechts, hoe hoger de businesswaarde) en totale kosten (hoe hoger in het diagram, hoe hoger de totale kosten). De grootte van de bellen geeft een indicatie van het aantal gebruikers per applicatie, en de kleur van de bellen geeft een indicatie van de status van de gebruikte technologie (groen - actueel; geel - achterstand; rood - verouderd).


In de figuur zijn vier kwadranten te onderscheiden:

  • Het kwadrant rechtsboven bevat de strategische applicaties: applicaties die kostbaar zijn maar veel businesswaarde leveren. Voor deze applicaties geldt de algemene aanbeveling om te onderzoeken of de kosten omlaag gebracht kunnen worden.
  • Het kwadrant rechtsonder bevat applicaties die veel businesswaarde leveren tegen lage kosten. Voor deze applicaties geldt de algemene aanbeveling om te onderzoeken of bredere inzet mogelijk is.
  • Het kwadrant linksonder bevat applicaties die weinig businesswaarde leveren maar ook weinig kosten. Voor deze applicaties geldt het algemene advies om te onderzoeken hoe ze meer businesswaarde kunnen leveren. Of ze anders te negeren.
  • Het kwadrant linksboven bevat applicaties die veel kosten maar weinig opleveren. Voor deze applicaties geldt de algemene aanbeveling ze zo snel mogelijk uit te faseren.


Uit de figuur kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

  • De technische toestand van het applicatielandschap is redelijk. Met name de belangrijkste applicaties zijn --op een na-- in orde. Er zijn slechts twee applicaties gebaseerd op echt verouderde technologie.
  • Met name Home & Away Policy Administration vraagt aandacht. Deze voor de business essentiële applicatie is technisch verouderd en de totale kosten zijn zeer hoog (waarschijnlijk als gevolg van het gebruiken van verouderde technologie). Onderzoek vervanging.
  • De applicatie Policy Data Management bevindt zich in het kwadrant linksboven. Deze applicatie dient zo spoedig mogelijk uitgefaseerd te worden.
Voorbeeldanalyse 2: vergelijking eigenschapwaarden (staafdiagram)
Bezig met laden…

Bovenstaande figuur toont de total cost of ownership (x1000 euro) van de applicatiecomponenten in het applicatielandschap.